Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Suomi toisena kielenä -opetuksen perustaidot

Lisätty 07.07.2020

S2-opetuksen perustaidot on ensisijaisesti S2-opettajina aloitteleville suunnattu kokonaisuus, jonka laajuus on 10 op. Tavoitteena on antaa osallistujille vahva tukipaketti työhön, eväitä omien materiaalien tuottamiseen ja kielitaidon arviointiin sekä didaktisiin ratkaisuihin. Koulutus on käytännönläheinen. Aiempia suomen kielen tai S2-opintoja ei tarvita, mutta koulutus sopii täydentämään niitä.

Tärkeimmät sisällöt:

S2-didaktiikka, selkoviestintä, tutkiva työote, digitaidot, kielitaidon arviointi, kieli- ja kulttuuritietoisuus sekä laaja-alaisiin ja ilmiöpohjaisiin kokonaisuuksiin tutustuminen. Jokaiseen teema-alueeseen kuuluu koulutusosio ja itsenäinen kehittämistehtävä.

Lähiopetuksen aikataulu:

Koulutus sisältää 6 lähiopetuspäivää, joihin liittyy kehittämistehtävät. Tehtävistä käydään verkkokeskustelua Moodle-alustalla. 

Koulutuspaikka:

Helsingin keskustassa, varmistuu myöhemmin.

Kouluttajat:

S2-opetuksen asiantuntijoita, mm. Marja Seilonen ja Nina Reiman Jyväskylän yliopisto, Irene Wichmann, Cecil Issakainen ja Johanna Heimonen, Helsingin yliopisto ja Osuuskunta Opetus ja ohjaus

Hakeminen:

Koulutukseen voivat hakea suomi toisena kielenä –opettajina aloittelevat tai siihen työhön hakeutuvat opettajat oppilaitostyypistä riippumatta. Opettajan kelpoisuus vaaditaan (luokan-, aineen- tai erityisopettaja tms.), samoin työkokemusta maahanmuuttajaopetuksesta lasten tai aikuisten parissa.

Osallistujien kommentteja vuoden 2018 koulutuksesta:

  • Arviointikokonaisuus koulutuksen osana oli vertaansa vailla
  • Sain kurssilta monia uusia vinkkejä tietotekniikan käyttöön opetuksessa
  • Selkokielistäminen oli itselleni uusi tehtävä, joka oli kovin opettavainen
  • Erityisen tärkeänä pidin koulutuskertaa, jolla puhuimme kieli- ja kulttuuritietoisuudesta ja integraation eri vaiheista