Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Ilmoittautuminen ja tietoa testistä

Lisätty 13.11.2019

Hyödyllistä tietoa testistä.
Testiin ilmoittaudutaan sähköisesti.

Hyödyllistä tietoa testistä löytyy Opetushallituksen sivuilta http://www.oph.fi/koulutus_ja_tutkinnot/kielitutkinnot/yleiset_kielitutkinnot

Ilmoittautuminen tapahtuu noin kaksi kuukautta ennen testiä, ja päivämäärät löytyvät Opetushallituksen sivuilta.

Maksut

Keskitason testi maksaa 123 € ja ylimmän tason 160 €.  Osuuskunta Opetus ja ohjaus lähettää sinulle laskun muutaman päivän kuluttua ilmoittautumisesta. Muista, että ilmoittautuminen on sitova! Maksa lasku eräpäivään mennessä, tai poistamme sinut testistä.  Emme palauta maksua, vaikka et tulisikaan testiin.

Peruuttaminen

Jos olet ilmoittautunut mutta et voikaan osallistua testiin, ole hyvä ja ilmoita siitä heti. Sairastapauksessa tarvitaan lääkärintodistus. Voit peruuttaa ilman kuluja, jos teet sen ennen kuin saat laskun. Jos olet jo saanut laskun, voit peruuttaa osallistumisesi vain lääkärintodistuksella. Palautamme maksusta 50%. Maksamaton lasku menee aina perintään.

Testipaikka

Testipaikka on Helsingin keskustassa. Tarkempi tulo-ohje on testikutsussa, jonka saat noin kaksi viikkoa ennen testipäivää.

Henkilöllisyyden todistaminen testissä

Ota testiin mukaan virallinen henkilötodistus eli passi tai poliisin myöntämä kuvallinen henkilökortti. HUOM! ajokortti ei ole virallinen henkilötodistus. Ilman henkilötodistusta et voi osallistua testiin.

Taitotasot

Keskitaso tarkoittaa tasoja 3-4 ja ylin tasoja 5-6. Taitotasokuvaukset voit lukea Opetushallituksen sivulta tai englanniksi tästä.

Mieti, onko kielitaitosi jo riittävä testiä varten. Keskitasolla täytyy osata puhua ja kirjoittaa kieltä jo melko hyvin, ja ylimmällä tasolla kielitaidon tulee olla kaikilla osa-alueilla sujuva.

Testin rakenne

Testissä on useita osakokeita, joilla mitataan kielitaidon eri osa-alueita.

Keskitasolla on kaksi kirjallista osiota (tekstin ymmärtäminen, kirjoittaminen) sekä puheen ymmärtäminen ja puhuminen.

Ylimmällä tasolla on näiden neljän osakokeen lisäksi vielä haastattelu, joka videoidaan arviointia varten. Voit lukea tarkemman esittelyn Opetushallituksen sivulta.

Testien arviointi

Kaikki Yki-testit lähetetään Jyväskylän yliopistoon arvioitaviksi. Myös testitehtävät on laadittu Jyväskylän yliopistossa, jossa Soveltavan kielentutkimuksen keskus koordinoi koko Suomen Yleisiä kielitutkintoja. Lisätietoja Solkin sivuilta.

HUOM! Jos suoritus jää alle tavoitetason, saat todistukseen merkinnän alle 3 (keskitasolla) tai alle 5 (ylimmällä tasolla). Keskitason testistä ei voi saada arvosanaa 2 eikä ylimmän tason testistä arvosanaa 4.

Todistus

Todistuksen kirjoittaa Jyväskylän yliopisto, ja sen saa noin 1-2 kuukauden kuluttua testistä kotiosoitteeseen. Arviointiprosessia ei voi nopeuttaa. Muista ilmoittaa, jos osoitteesi muuttuu ennen kuin saat todistuksen.

Harjoittelua testiin

Voit harjoitella Yki-tyyppisiä tehtäviä näillä sivustoilla: Ylen Ykitreenit
Jyväskylän yliopiston Yki-testin video

Asiointi

Jos haluat vielä kysyä jotain, ota yhteyttä sähköisesti osoitteeseen yki@opetusohjaus.fi

 ONNEA TESTIIN!